Ce este Terapia ABA
Analiza Comportamentală Aplicată (ABA) este știinta care se ocupă cu înțelegerea și îmbunătățirea comportamentului uman.
Terapia ABA este o intervenție terapeutică, de tratament al comportamentelor atipice și dezadaptative. Aceasta se folosește în cazul copiilor cu autism, TSA, întârziere de dezvoltare, ADHD, sindrom Down și alte deficiențe psihice. Terapia ABA poate fi aplicată și asupra copiilor tipici, fără probleme de sănătate, boli sau tulburări psihice.
ABA este o terapie comportamentală, o metodă recunoscută științific.
Primul scop al terapiei ABA este descoperirea factorilor din mediu care influențează comportamentul uman. Un alt scop al terapiei ABA este dezvoltarea unui plan de intervenție pentru a produce schimbări ale comportamentului. Terapia ABA ajută la întărirea comportamentelor dorite, la descurajarea și reducerea frecvenței comportamentelor negative. (Nedelcu Maria apud Cooper, 2007, 2021).
Aplicată intensiv și individual de la o vârstă fragedă, poate duce la ameliorarea simptomatologiei tulburării din spectrul autismului. Terapia ABA poate avea ca rezultat reducerea comportamentelor stereotipe și recuperarea întârzierilor de dezvoltare cognitivă. De asemenea contribuie la dezvoltarea limbajului și a gradului de funcționalitate independentă al copilului. Ajută și la dezvoltarea motricității fine, a atenției, concentrării și coordonării mână-ochi. Terapia ABA contribuie la creșterea coeficientului de dezvoltare/de inteligență al copilului și al nivelului de autoservire și autoîngrijire.
Pentru a avea rezultate pozitive și progrese cât mai repede, Terapia ABA trebuie să fie făcută zilnic, câte 2-6 ore pe zi. ( în funcție de gradul de afectare al copilului, de diponibilitățile părinților). Pentru rezultate remarcabile, timpul minim necesar pentru terapie ABA cu un psiholog specializat în terapie ABA este de 20 de ore pe săptămână.
Având în vedere faptul că, am întâlnit părinți care își doreau să își ajute copii cu TSA și să-i integreze într-un program de terapie ABA, dar nu aveau suficienți bani pentru a achita contravaloarea ședințelor zilnice, am creat abonamente diferite, un canal de youtube și un grup de facebook dedicat acestora. Informațiile despre acestea le găsiți mai jos.
Pentru copii cu hiperkinetism și ADHD care nu pot rezista timp de 50 de minute sau 90 de minute la terapie zilnic, am creat abonamente cu ședințe de 30 de minute. Nu este suficient, iar progresele apar cu întârziere, dar este ceva mai mult decât nimic. Este un program minim pe care îl poate face un copil, iar părinții acestuia vor lucra cu el suplimentar acasă. Acest program este indicat la începutul terapiei, imediat după ce copilul a fost diagnosticat cu întârziere în dezvoltare și/sau autism (TSA).
Pentru părinții care doresc să lucreze cu copiii acasă dar nu știu ce și cum să lucreze, le ofer posibilitatea să asiste la ședințele de terapie. Terapia ABA cu mămica în cabinet, practic, se face 1 la 2, terapeutul psiholog cu copilul + mămica. În cadrul acestui program, mama este observator dar este și integrată în terapie, cel puțin la început. Mămica vede ce se lucrează și cum reacționează copilul. În plus, mămica învață tehnicile și exercițiile și le poate aplica acasă. Mai mult, mămica primește ,,teme pentru acasă” de a lucra cu copilul anumite exerciții în modul prezentat de terapeut și apoi va prezenta filmulețe video cu aceste exerciții. În cadrul acestui program, în timpul terapiei cu copilul, mămica primește sfaturi, informații și consiliere parentală.
Pentru un plus de eficiență, mămica poate să solicite consiliere parentală, în ședințe separate, contra cost.
Așadar, avantajele terapiei ABA cu mămica în cabinet sunt multiple și efective.
Terapia ABA la CIP Marystef se face pentru copii cu vârsta 3-7 ani.
La CIP Marystef se face intervenție psihologică cu accent pe recuperarea întârzierilor în dezvoltare ale copiilor, recuperare cognitivă, creșterea coeficientului de dezvoltare și de inteligență. Se pune accentul și pe stimularea limbajului și comunicării copiilor nonverbali, corectarea tulburărilor de limbaj și pe creșterea și dezvoltarea gradului de functionalitate independentă al copiilor. Practic, terapia efectuată la CIP Marystef este o combinație între terapia cognitivă și logopedia pentru stimularea limbajului.
Terapia ABA este formată din terapie comportamentală și terapie cognitivă pentru recuperarea întârzierilor de dezvoltare și creșterea coeficientului de dezvoltare și inteligență.
La CIP Marystef nu se pune accentul pe terapia comportamentală. Se face terapie pentru ameliorarea comportamentului hiperkinetic, creșterea timpului de stat pe scaun, dezvoltarea atenției și a timpului de concentrare. De asemenea, se fac exerciții pentru învățarea respectării regulilor, așteptarea rândului, dezvoltarea gândirii logice, efectuarea de asocieri între obiecte, între acțiuni și consecințe, între obiecte și actiuni, etc. Nu se face terapie pentru îndreptarea următoarelor comportamente: autovătămări, lovirea altor persoane, țipatul, comportamentele stereotipe ( învârtitul pe loc, mersul pe vârfuri, aruncarea obiectelor, alergatul în continuu, etc)
** Un părinte sau un bunic poate participa la ședințele de terapie DOAR DACĂ:
– nu deranjează ședința (nu se uită pe platforme sociale și nu vorbește la telefonul mobil în timpul ședinței de terapie);
– nu intervine în terapie să ofere el copilului materiale sau jucării;
– nu răspunde și nu șoptește copilului răspunsurile corecte la întrebările terapeutului (prin acest mod îi faceți rău copilului);
– este în beneficiul copilului, dacă copilul este mai cuminte sau mai receptiv cu mami, tati sau buni lângă el. În cazul în care copilul nu se dezlipește de persoana care l-a adus la terapie, se duce frecvent la ea, aleargă prin cabinet, refuză sarcinile, etc, se recomandă lăsarea copilului singur cu terapeutul psiholog;
– copilul are boli asociate cu TSA sau alte boli în care este necesară prezența unui aparținător care va interveni imediat (epilepsie, diabet, ADHD, etc). Este responsabilitatea părinților să intervină imediat în cazurile în care copilul intră în criză datorită altor boli sau bolilor asociate cu TSA și să îi ofere primul ajutor dacă este necesar;
– este atent la tot ceea ce se face în Cabinet și se implică în procesul terapeutic la cererea psihologului. Poate ajuta dacă i se cere acest lucru de către terapeut. Această implicare directă a părinților este de mare ajutor pentru ei, dar mai ales pentru copil.
*un abonament este valabil 30 de zile de la data achiziționării
*** persoana care aduce copilul la terapie și nu asistă la terapie este obligat să aștepte în proximitatea Cabinetului și să revină dacă este chemat pentru a observa progresul copilului sau pentru a intervenii în cazul în care copilul are vreun episod de manifestare a unei boli asociate TSA. (epilepsie, ADHD sau copilul devine agresiv ori are crize de autovătămare, etc). De asemenea, dacă copilul a făcut pe el și nu are pampers, persoana care l-a adus îl va spăla și schimba;
*** Pentru mai multe sfaturi și informații despre tarapia ABA și modul în care se poate lucra acasă cu copilul se poate solicita psihologului -terapeut o ședință de consiliere parentală contra cost;
** Capacitatea Cabinetului pentru terapie ABA este mică. Se pune accentul pe calitatea serviciilor oferite, nu pe cantitatea numărului de copii înscriși pentru terapie. Ca atare, vă rog să apelați telefonic sau prin mesaje pe whatsapp ori pe e-mail pentru a afla dacă sunt locuri libere.
***evaluările psihologice, terapia ABA și terapia logopedică, se fac DOAR cu programare.
**pentru programări vă rog să sunați la nr. de telefon 0735.633.011. zilnic între orele 09,00-19,00
mesajele pe e-mail se primesc la adresa: psihologsilogoped@gmail.com
*** dacă nu vă răspund la telefon, este posibil să mă aflu într-o ședință sau discuție cu altcineva, și vă rog să îmi scrieți pe whatsapp, sau pe e-mail. Vă rog să menționați pe scurt, numele dumneavoastră și cu ce doriți să vă ajut (nu uitați să îmi lăsați un nr. de telefon pentru a vă putea contacta)
**pentru informații și pregătirea mea profesională în domeniul psihologiei, vă rog să studiați:
https://www.terapieaba-psihologcopiisiadulti.ro/prezentare/
Părinților care doresc să lucreze suplimentar acasă cu copiii lor și nu știu ce exerciții să facă, dar și pentru cei care nu își permit să achite contravaloarea terapiei, îi rog să se aboneze la canalul meu de youtube, să vizioneze filmulețele postate acolo și să le pună în practică cu copilașii lor.
https://www.youtube.com/@marystef-activitati_copii